Мобилно меню

Собственикът на инсинератора в Девня отрече за замърсяване след пожара

Няма щети и пострадали при инцидента, възникнал при бурята вчера
Собственикът на инсинератора в Девня отрече за замърсяване след пожара

В инсинератора в Девня няма горящи отпадъци и замърсяване на околната среда. Пожарът е потушен незабавно, като няма щети и наранявания на служители. Това обяви Станислава Евтимова, управител на „ЕкоСейф“ – дружеството, което е собственик на предприятието. След пороен дъжд - 70 л на квадратен метър, и силни гръмотевици, по неустановени все още причини са забелязани пламъци в задната част на площадката, където се съхраняват малко количество отпадъци в затворени и обезопасени контейнери. Съоръжението не е било в работен режим и не е имало служители на обекта. 

Охраната в завода незабавно е извикала пожарната и полицията, като същевременно са започнали действия по потушаване и ограничаване на огъня с наличната противопожарна система на обекта. От РСПБЗН- Девня са реагирали светкавично и ситуацията е бързо овладяна.

Информирани са РИОСВ – Варна, които веднага са  пристигнали на обекта и са стартирали проверки за замърсяване на въздуха с мобилна станция. От своя страна от фирмата собственик са осигурили допълнителен екип, който да наблюдава обекта през нощта.

„Призоваваме гражданите да не спекулират с темата, защото няма опасност от замърсяване на околната среда. Всички мерки и инструкции по безопасност са приложени незабавно по протокол“, подчерта Евтимова, която също е пристигнала на обекта след като е информирана за инцидента. Тепърва от дружеството ще правят анализ на възникналата ситуация и причините довели до нея. Всички необходими действия ще бъдат предприети.

2023 © Варна е / снимка: Община Девня

Очакват застраховка да покрие щетите от пожара в ДКЦ 3 във Владиславово

Част от лечебното заведение възстановява дейността си в незасегнатите от огъня етажи
Очакват застраховка да покрие щетите от пожара в ДКЦ 3 във Владиславово

Възстановяването на изгорелите помещения в ДКЦ 3 трябва да се случи в най-кратки срокове. Това заяви заместник-кметът Снежана Апостолова, която заедно с представители на общинското предприятие "Инвестиционна политика" посетиха поликлиниката. На място бяха повикани и представители на застрахователната компания, които също ще направят оценка на щетите. Те бяха посрещнати от управителя на лечебното заведение д-р Ивелина Василева.

Вследствие на избухналия пожар през уикенда, са нанесени сериозни материални щети на третия етаж в едното крило на сградата. Там са разположени 20 кабинета, от които 16 стоматологични и две лаборатории. Има и кабинет на личен лекар, както и на специалисти – очен лекар и лекар – уши, нос, гърло. На всички помещения има нанесени материални щети, унищожена е и апаратурата. Вследствие на пожара, коридорът е неизползваем, изгорели са столовете за изчакване на пациенти, вероятно е унищожена и цялата електрическа инсталация на етажа.  

Сградата на Диагностично-консултативния център е застрахована, обясни управителят д-р Василева. Надяваме се застраховката да покрие напълно щетите по сградата, допълни заместник-кметът.

От 9 юли, лечебното заведение възстановява своята дейност.

При пожара не са пострадали двата по-долни етажа. Електрическата инсталация на незасегнатите помещения е тествана и работи. Това ще позволи останалата част от ДКЦ-то да функционира нормално, каза д-р Василева.

В бюджета на Община Варна за 2024 година са заложени средства за ремонт на покрива, подмяна на дограмата и ремонт на асансьорите. Очакванията на управата на лечебното заведение са ремонтните дейности, за които вече е осигурено финансиране, да не се забавят в резултат на пожара.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна