Мобилно меню

България е първенец в Европа за най-много регистрирани нови коли

Над 3000 нови автомобила са купени само за месец у нас
България е първенец в Европа за най-много регистрирани нови коли

България постави рекорд за най-много регистрирани нови автомобили в Европа, информира БНТ. Близо 40% скок за август, спрямо година по-рано, отчитат от Европейската асоциацията на автомобилостроителите. Двуцифрен растеж е постигнат и през юли. Оживления на автомобилния пазар има в много европейски страни, но на какво се дължи ръстът у нас?

Въпреки, че числата не лъжат и само за месец в България са купени над 3000 нови автомобила, то в бранша имат обяснение как е постигнат този европейски рекорд по продажби.

"Ръстът на продажбите на нови автомобили в България е не само от август. Тази година всъщност има позитивно движение. Надявам се, че една от причините е, че потребителите вече са разбрали, че най-доброто решение е новият автомобил, а не употребяваният, но също така фактор е липсата на доставки през изминалата година", заяви председателят на Асоциацията на автомобилните производители Александър Костадинов.

"В последните месеци се наблюдава едно трайно възстановяване на производствените капацитети, едно нормализиране на сроковете на доставка, което неминуемо води до това, че автомобили, които са поръчани преди доста време, започват да пристигат и да бъдат доставяни и съответно да бъдат регистрирани", коментира Лъчезар Георгиев, бранд мениджър на автомобилна компания.

Нарушенията във веригите на доставки глобално станаха причина много купувачи да се заредят с търпение, докато пристигне новият автомобил.

Доставките на нови автомобили биха се случили дори още по-бързо, ако страната ни беше част от Шенгенското пространство.

Все пак в бранша са премерени оптимисти за развитието на пазара.

"При едно стабилно производство и при наблюдаваното в момента стабилно търсене, което е нещото, което изключително много ни радва, да смятаме, че този тренд на положителен ръст на пазара на нови автомобили съответно техните регистрации, ще се запази, може би не с темпа от 30+% за август, но с един стабилен и хубав ръст", добави още Лъчезар Георгиев.

"Надявам се, че ще продължи и ще се забързат ръста в продажбите на нови автомобили и защото България е на последно място по продажби на нови автомобили в Европа. Новият автомобил е не просто удобство за този, който го ползва. Новият автомобил означава по-чист въздух за всички нас. По-безопасни пътища и не на последно място по-нисък разход на гориво", поясни още Александър Костадинов.

В момента много малко модели или конкретни екстри могат да забавят доставката на нов автомобил.

2023 © Варна е / източник: БНТ

Премахват тротинетки и велосипеди под наем, ако не са паркирани правилно

Издънки около дърветата в града ще бъдат премахвани, ако пречат на тротоарите, съобщиха от общинската администрация
Премахват тротинетки и велосипеди под наем, ако не са паркирани правилно

Извършени са проверки на фирмите, които отдават под наем електрически тротинетки и велосипеди във Варна. Това отчетоха от общинската администрация. Целта е да се регламентира паркирането им на обществени пространства. На фирмите е дадено предписание да предоставят информация за броя на превозните средства, за да може да се регламентира престоят им върху общинската собственост. Ако не се стигне до споразумение с фирмите, електрическите велосипеди и тротинетки ще бъдат принудително премахнати, предупреди кметът Благомир Коцев. 

На днешната оперативна среща на общинската администрация беше отчетено, че са възстановени спиркозаслоните в курортния комплекс Златни пясъци. От ресорната дирекция по общинска собственост докладваха, че в момента с ограничен бюджет се отстраняват нанесени щети по съоръженията. Предстои да се направи и рехабилитация на инфраструктурата около тях. 

От фирмата, която е ангажирана с почистването на отводнителните шахти, отчетоха, че 90% от тях в районите Одесос и Приморски са обработени. Наредено им беше приоритетно да проверяват състоянието на съоръженията в автомобилните подлези и други места, които, по време на обилни валежи, стават непроходими. 

По график във всички райони се извършва втора и на места вече трета коситба. Очаква се дейността да приключи до края на месец юни. Представители на районните администрации предстои да направят обход и да набележат местата, където ниските корони на дърветата пречат на водачите на автомобили, пешеходците и на сметопочистващите камиони тип „Норд“.  Работата на фирмите за косене ще бъде пренасочена и към премахване на издънките около дърветата, които правят непроходими тротоарите. В район Приморски този процес вече е започнал, около 200 широколистни дървета вече са обработени. 

2024 © Варна е