Мобилно меню

Експерт алармира: Отдаването под наем на чадър и шезлонги задължително в комплект е нелоялна практика

Потребителите трябва да имат право да си поискат комбинацията, която им е необходима в зависимост от това колко човека са и кой какво ще ползва, подчерта Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“
Експерт алармира: Отдаването под наем на чадър и шезлонги задължително в комплект е нелоялна практика

Продължава да се среща неприятната нелоялна практика да се отдават задължително в комплект чадърите и шезлонгите на плажа. Например, два шезлонга с един чадър или пък четири шезлонга и един по-голям чадър. Това отбеляза в телевизионно интервю основателят на некомерсиалната онлайн платформа „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

„Съществуват различни семейства, различни компании. Ако са трима или петима, трудно би могла да се направи композиция, която да не увреди икономическите интереси на потребителите. Но, когато на такива места поискаме да ползваме своя компилация, различна от предварително обявения комплект, получаваме отказ.“, коментира тя.

Руменова разказа още, че има и табели, на които всеки от атрибутите е със своя собствена цена, но когато човек се обади, за да направи резервация, става ясно, че може да ги вземе само в предварително определен от търговеца пакет. „Дори табелата да подсказва, че уж можете да наемете поотделно артикулите, всъщност се оказва, че не е така“, добави тя и посъветва в подобни случаи да потърсим друга част от плажа, където ни се предоставя тази възможност, защото такива места все пак има.

„Тази нелоялна практика трябва да бъде преустановена, но продължава да се среща. Вероятно е така, тъй като заповедта за забрана е индивидуална за всеки търговец, при който е установена. Това означава, че специално той не би трябвало да я прилага в бъдеще. За всеки отделен случай следва отделно да бъде наложена мярката забрана и предвидената в закона санкция“, обясни експертът. Според нея съществуващото произнасяне, че практиката е нелоялна трябва да бъде знак и за останалите търговци, че не следва да го правят, а пък контролният орган е необходимо да следи навсякъде и постоянно, за да може всички тези случаи да бъдат санкционирани.

В заключение Руменова подчерта, че потребителите трябва да имат право да си поискат комбинацията, която им е необходима в зависимост от това колко човека са, кой какво ще ползва – шезлонги, барбарони, собствени плажни кърпи и пр.

2023 © Варна е

Варненци се жалват от проблеми с паркирането

Трудности се срещат във всички райони на града предвид нарасналите нужди от паркоместа
Варненци се жалват от проблеми с паркирането

Община Варна ще засили проверките за нерегламентирано паркиране на автомобили по и в близост до велоалеите. Това стана ясно след сигнал по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев. По думите на граждани чести нарушения има на алеята за велосипеди в близост до стадион "Спартак", по протежението на бул. "В. Левски". Те поискаха при възможност велоалеята да бъде отделена с делиниатори или да бъде маркирана в цвят. От администрацията посочиха, че "Общинска полиция" и сега контролира отсечката, но въпреки това там често се наблюдават нарушения.  

Други граждани поискаха ул. "Д-р Стоян Златаров" да стане еднопосочна и живущите да имат възможност да паркират в едната лента на пътното платно. Недостигът на паркоместа се е усетил, след като два нови парцела по улицата се застрояват. Идеята е да се промени статутът на улицата, а движението по съседната да е в обратна посока. От дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" поеха ангажимент, да прегледат точните габарити на платното, както и да изследват интензитета на движение на автомобили. След това  ще се организира работна среща, в която ще се поканят заинтересованите лица и ще се предложат решения.

По време на приемния ден беше повдигнат и въпросът за свободния достъп на граждани до стадиона в близост до спортен комплекс "Локомотив", както и за неправилното паркиране около него. По случая общинското предприятие "Спорт Варна" ще направи проверка.  

Живущи на ул. "Васил Петлешков" в район "Приморски" поискаха да бъдат изградени нови 20 паркоместа, предвид нарасналите нужди на района. По думите им те са били заложени при ремонтни дейности там, но не са били реализирани. Общински експерти ще направят проверка на място, за да преценят дали да се изградят паркоместа на тревна фуга. Успоредно с това ще се търсят и възможности за финансиране, тъй като средствата по проекта са изчерпани. От ресорната дирекция се ангажираха още да съдействат за изграждането на изкуствени неравности по улицата с цел да се ограничи скоростта на преминаване на автомобилите.

Собственици на имоти в местност "Карантината" изложиха аргументите си против строеж на голяма жилищна сграда в района. Те се притесняват, че може да бъде издадено разрешение за строеж без необходимата екологична оценка, а по думите им имотът попада в "Натура 2000". Подали сме сигнали до всички заинтересовани институции, посочиха гражданите. От общинската администрация поискаха да се запознаят с изходните данни по случая и да потърсят становище на "Геозащита" и други институции.

Живущи в района на ул. "Топола" и ул. "Чинар" се жалваха, че вече 10 години живеят на улица, която е неасфалтирана. По силата на тристранен договор от 2015 г. между инвеститора, Община Варна и фирмата – изпълнител, строителят е трябвало да асфалтира улицата, но не е изпълнил ангажимента си. Община Варна ще направи проверка по случая. Със съдействието и на районното кметство „Младост“ ще се търсят варианти да се направи текущ ремонт или да се потърсят възможности за цялостно изграждане.

2024 © Варна е