Мобилно меню

Експерти: Научете детето си да пие редовно вода, това ще го предпази от астма и алергии

Внимавайте за симптомите на дехидратация - главоболие, световъртеж, проблеми с концентрацията, лесна умора, промяна в цвета на урината
Експерти: Научете детето си да пие редовно вода, това ще го предпази от астма и алергии

Сигурно си мислите, че правилната хидратация е лесна като детска игра. Да, но не е, защото често и ние възрастните забравяме да пием достатъчно вода и чакаме жаждата да ни подсети. Може би от детството си спомняте и редовните забележки, че не трябва да се пие студена вода, когато човек е потен и уморен. Вероятно спазвате правилото и до днес на свой ред повтаряте същото и на децата си. Защото те се сещат за вода най-често когато навъртят сериозен километраж и изплезят език – буквално.

Често безпомощно вдигаме ръце и се чудим как да го научим това дете, че трябва да пие вода по-често, а не само когато жаждата не му остави друг избор. И да, това е също толкова важно, колкото да го научим да посяга към плодовете и зеленчуците, а не към чипсовете и вафлите.

Детето трябва да пие достатъчно вода. Все пак, тялото му съдържа 75% от нея и не е трудно да се досетим, че просто няма как да функционира правилно, ако не се и хидратира правилно. Ако към това добавим и безкрайното тичане и потене, шансът за дехидратация скача притеснително. А нея не е трудно да я познаем – главоболие, световъртеж, проблеми с концентрацията, лесна умора, промяна в цвета на урината. Ако хлапето има подобни оплаквания, решението вероятно е, че трябва да пие повече вода.

Тя подпомага и предпазването от развитие на астма и алергии. Ще му помогне да си научи уроците и да напише всички домашни. Но за да добие навика, че вода не се пие само когато си много жаден, водеща роля имат родителите.

Разбира се, на първо място е личният пример. Ако детето ви вижда да пиете вода от дъжд на вятър, няма как да очаквате нещо по-различно от него. Знаем колко добри са децата в копирането на поведението. Затова ако самите ние не пием достатъчно вода, това е добра причина да започнем да го правим – не само заради себе си.

Опитайте да въведете правило на семейните хранения да не се пие друго, освен вода. Когато този навик се изгради в малките, те сами ще избягват соковете и газираните напитки, когато трябва сами да избират.

Друга логична причина децата да не пият вода е, че просто не им е вкусна. И тук можете да се намесите със също толкова просто и ефективно решение – добавяйте към чашата или шишето на хлапето няколко ягоди, боровинки или резенчета цитрусов плод. Така със сигурност ще му харесва повече.

Ако искате детето да пие повече вода, трябва да му осигурите лесен достъп до нея. Затова задължително трябва да му слагате едно шише в раницата. У дома също е добре да има няколко, които са му на ръка разстояние.

Да, най-лесно е детето да пие директно от чешмата, но със сигурност не е и най-полезно. Препоръката на Българската педиатрична асоциация е децата да пият изворна вода. Тя е с много ниска минерализация, естествено чиста е и не преминава през допълнително филтриране или обработка с химикали. Това я прави перфектният избор за най-малките – дори и за бебетата, а и да припомним отново за финал - най-добре да е със стайна температура.

2024 © Варна е / снимка: freepik

Засилват полицейското присъствие във Варна по баловете

Инспектори от Пътна полиция вече влизат във варненските училища и напомнят на абитуриентите, въпреки празника, да бъдат внимателни
Засилват полицейското присъствие във Варна по баловете

Инспектори от „Пътна полиция“ при ОДМВР Варна влизат в класните стаи със съвети за безопасно шофиране по време на абитуриентските празници.

Служителите на реда обръщат сериозно внимание на тежките пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти, управление на автомобили с превишена скорост или чрез извършване на опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници (показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите); возене на повече пътници от броя на местата за сядане в автомобилите; управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението.

Целта на пътните полицаи е да дадат знания на учениците, да засилят чувството им за отговорност и да обърнат сериозно внимание на необратимите последствия, сядайки зад волана след употреба на алкохол или наркотици, управлявайки МПС с превишена и несъобразена скорост.

По време на абитуриентските тържества ОДМВР Варна ще засили присъствието на полицейските патрули с цел недопускане на инциденти при организиране придвижването на празнуващите. Със заповед на Старши комисар Андрей Ангелов ще се извършва ефективен контрол на място, по рисковите маршрути с очаквано интензивно движение на абитуриенти, придружаващите ги и след приключване на тържествата, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР - Варна.

2024 © Варна е