Мобилно меню

Пластмасовите кутийки за храна отново поскъпват от 1 януари

Мярката цели да намали употребата на някои вредни за околната среда пластмаси, но алтернатива не се предлага, алармира експертът по потребителските права Габриела Руменова, която е сезирала отговорните институции
Пластмасовите кутийки за храна отново поскъпват от 1 януари

Ново поскъпване на пластмасовите кутийки за храна от витрината на веригите за хранителни стоки, се очаква от 1 януари 2024 година. От началото на новата година кутийките ще струват по 25 стотинки, а всяка следваща година ще поскъпват с по 5 стотинки, докато през 2027 г. цената им ще достигне до минимум 45 стотинки. Темата коментира в студиото на Bulgaria On Air основателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова.

Експертът обясни, че таксуването се налага от транспонирането на европейска директива в българското законодателство, която има за цел да намали употребата на някои вредни за околната среда пластмаси, поради което предвижда и възможност потребителите да ползват многократни кутии за храна, които да носят от вкъщи.

Руменова посочи, че след приемането на директива и имплементирането и в националните законодателства такива практики вече са наложени в редица страни по света, не само европейски.

„В България такава практика няма. Съгласно влязлата в сила от началото на тази година наредба, с която тази директива бе транспонирана в нашето законодателство, всички кутийки струват по 20 стотинки. Така стигаме до въпроса искаме ли реално да ограничим употребата на някои вредни пластмаси и не е ли нелоялна практика да се задължават потребителите да купуват тези кутии, въпреки че директивата предвижда търговците да осигурят достъпни за потребителите алтернативи.“, каза още тя.  И даде пример с Италия, където след указ на президента се стига до промени в национален закон, които позволяват на клиентите да използват собствените си кутийки за храна за многократна употреба.

За да се изпълни целта на директивата, а именно – ограничаване употребата на вредната за околната среда пластмаса, както и да бъдат защитени икономическите интереси на потребителите, като заимства от примера на Италия, Габриела Руменова е изпратила писмо до президента Румен Радев, до министъра на околната среда и водите Юлиан Попов, до икономическия министър Богдан Богданов и до омбудсмана проф. Диана Ковачева с молба, ако е необходимо да се предприемат действия, свързани с инициирането на законодателни промени, или да се проведе необходимият диалог със заинтересованите страни, но този казус да намери своето решение.

2023 © Варна е

Затварят за рехабилитация част от ул. Петър Парчевич в центъра

Предстои подмяна на 170 кв. м тротоарна настилка и бордюри
Затварят за рехабилитация част от ул. Петър Парчевич в центъра

На 18 и 19 юли, ул. "Петър Парчевич" в участъка от ул. "Шипка" до ул. "Шейново" ще бъде затворен за движение, съобщават от район "Одесос", в морската столица. Причината е разполагане на тежка техника във връзка с подмяна на 170 кв. м тротоарна настилка и бордюри. Улицата е с еднопосочно движение към Адвокатската градинка.

От районната администрация уточняват, че през почивните дни участъкът ще бъде отворен за движение и паркиране. Работата, част от пътната рехабилитация в района, ще продължи в понеделник, когато евентуално ще се наложи отново затваряне. Очаква се ремонтът да приключи във вторник (23 юли).

2024 © Варна е