Мобилно меню

Стартират засилени проверки срещу нерегламентирани сметища

Целта е да бъдат постигнати устойчиви решения
Стартират засилени проверки срещу нерегламентирани сметища
45

От 6 март експертите на РИОСВ - Варна започват засилени проверки за установяване на нерегламентирани замърсявания с отпадъци на територии в областите Варна и Добрич. Целта на инспекциите е да не бъдат допуснати подобни действия, за да се гарантира трайно и устойчиво изпълнение на задълженията на общинските власти относно предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това  места.

Припомняме, че на 10 февруари в сградата на РИОСВ - Варна се проведе работна среща инициирана от директора на екоинспекцията, на която бяха поканени всички кметове на общини от областите Варна и Добрич. Присъстваха представители на общинските администрации от двете области. Обсъдени бяха изискванията и мерките, които общините трябва да изпълняват. Съгласно екологичното законодателство по управление на отпадъците, задълженията на кметовете на общини, включват, идентифициране на замърсяванията, превантивни действия за недопускане на нерегламентирани замърсявания с отпадъци, както и предприемане на незабавни мерки за почистване на вече замърсени терени извън определените места за изхвърляне на отпадъци. На представителите на общините е указано, че от страна на РИОСВ - Варна ще се извършват чести и регулярни проверки за това, как кметовете изпълняват задълженията си, произтичащи от Закона за управление на отпадъците.

2023 © Варна е

Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка
Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България
36

С общоградско поклонение пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина варненци почетоха 2-ри юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва, а венци и цветя в знак на признателност пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът Иван Портних, председателят на ОбС Тодор Балабанов, евродепутатът Емил Радев, представители на Областна администрация, Военноморските сили, на Областната дирекция на МВР, на обществени организации, политически партии и граждани.

Паметта на своя патрон почетоха и децата от детска градина „Христо Ботев“, традиционно облечени като четници.

По-късно цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна