Мобилно меню

Варна празнува!

Събитията започнаха с тържествена архиерейска Света литургия в катедралния храм и ще приключат с голям концерт и заря на Морска гара, а за първи път част от празничната програма е и зрелищно авиошоу
Варна празнува!

С тържествена архиерейска Света литургия, отслужена в Катедралния храм "Успение Богородично" от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, започна празникът на Варна. Веднага след това по традиция бе вдигнат тържествено флагът на града на площад "Св. Св. Кирил и Методий". Домакин на събитията е кметът на Варна Иван Портних. На церемонията присъстваха още областният управител Андрияна Андреева, евродепутатите Емил Радев и Александър Йорданов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, представители на институции, районни кметове, депутати, общински съветници и граждани.

Цял ден в различни точки на града се провеждат концерти, културни и спортни събития. За първи път за празника на Варна беше организирано и специално авиошоу с отбора по въздушна акробатика "Ястребите на Румъния".

По традиция кметът Иван Портних връчи по време на празничен концерт в Летния театър високите звания и отличия "Почетен гражданин на Варна" и "За заслуги към Варна".

Австралийският певец Faydee и изпълнителите DARA, 100 KILA, Виктория Благоева, Александър Петров и Deep Zone All Stars ще пеят на празничния концерт на отворената зона на пристанището. Фиестата започва в 21 часа и ще продължи до 1 часа след полунощ на 16 август. Около 23 ч. ще бъде и специалното пиротехническо шоу, която се изстрелва от акваторията на Варненския залив и ще може да се наблюдава добре от публиката на концерта и от брега ще морето.

Част от празничните събития на 15 август беше награждаването на победителите в регата "Кор Кароли" и изпращането на Павлин Надворни за участието му в регата "Global Solo Challenge".

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Засилват полицейското присъствие във Варна по баловете

Инспектори от Пътна полиция вече влизат във варненските училища и напомнят на абитуриентите, въпреки празника, да бъдат внимателни
Засилват полицейското присъствие във Варна по баловете

Инспектори от „Пътна полиция“ при ОДМВР Варна влизат в класните стаи със съвети за безопасно шофиране по време на абитуриентските празници.

Служителите на реда обръщат сериозно внимание на тежките пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти, управление на автомобили с превишена скорост или чрез извършване на опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници (показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите); возене на повече пътници от броя на местата за сядане в автомобилите; управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението.

Целта на пътните полицаи е да дадат знания на учениците, да засилят чувството им за отговорност и да обърнат сериозно внимание на необратимите последствия, сядайки зад волана след употреба на алкохол или наркотици, управлявайки МПС с превишена и несъобразена скорост.

По време на абитуриентските тържества ОДМВР Варна ще засили присъствието на полицейските патрули с цел недопускане на инциденти при организиране придвижването на празнуващите. Със заповед на Старши комисар Андрей Ангелов ще се извършва ефективен контрол на място, по рисковите маршрути с очаквано интензивно движение на абитуриенти, придружаващите ги и след приключване на тържествата, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР - Варна.

2024 © Варна е