Мобилно меню

Варненски съдии се отдадоха на творчество в навечерието на Коледа

За трета поредна година в Апелативния съд организираха предпразнично ателие
Варненски съдии се отдадоха на творчество в навечерието на Коледа

В навечерието на празниците Коледното ателие във Варненския апелативен съд отново отвори врати за талантливите ръце на съдии и служители, съобщават от съда в официалната си страница в социалните мрежи. 

"По вече утвърдена 3-годишна традиция, преди най-светлите християнски празници Коледа и Великден се събираме, за да създадем заедно мъничко красота, да усъвършенстваме художествените си заложби и да се посмеем в творчески спорове."

Участниците в ателието тази година придружават изделията, които изработват със специално аранжирано пожелание, така че всеки от екипа на съда да получи късметче преди Рождество, което да го зарадва в навечерието на най-светлите празници. Част от колектива участва с идеи и труд, друга – с логистика и снабдяване с материали.

"И така, резултатът от дружните усилия са десетки изящни ангелчета, блестящи елхи, пухкави шапки и тролчета, мини сурвачки, мъдри бухали и заснежени шишаркови „инсталации“, разказват от Апелативния съд във Варна.

2023 © Варна е / снимки: Варненския апелативен съд

Премахват тротинетки и велосипеди под наем, ако не са паркирани правилно

Издънки около дърветата в града ще бъдат премахвани, ако пречат на тротоарите, съобщиха от общинската администрация
Премахват тротинетки и велосипеди под наем, ако не са паркирани правилно

Извършени са проверки на фирмите, които отдават под наем електрически тротинетки и велосипеди във Варна. Това отчетоха от общинската администрация. Целта е да се регламентира паркирането им на обществени пространства. На фирмите е дадено предписание да предоставят информация за броя на превозните средства, за да може да се регламентира престоят им върху общинската собственост. Ако не се стигне до споразумение с фирмите, електрическите велосипеди и тротинетки ще бъдат принудително премахнати, предупреди кметът Благомир Коцев. 

На днешната оперативна среща на общинската администрация беше отчетено, че са възстановени спиркозаслоните в курортния комплекс Златни пясъци. От ресорната дирекция по общинска собственост докладваха, че в момента с ограничен бюджет се отстраняват нанесени щети по съоръженията. Предстои да се направи и рехабилитация на инфраструктурата около тях. 

От фирмата, която е ангажирана с почистването на отводнителните шахти, отчетоха, че 90% от тях в районите Одесос и Приморски са обработени. Наредено им беше приоритетно да проверяват състоянието на съоръженията в автомобилните подлези и други места, които, по време на обилни валежи, стават непроходими. 

По график във всички райони се извършва втора и на места вече трета коситба. Очаква се дейността да приключи до края на месец юни. Представители на районните администрации предстои да направят обход и да набележат местата, където ниските корони на дърветата пречат на водачите на автомобили, пешеходците и на сметопочистващите камиони тип „Норд“.  Работата на фирмите за косене ще бъде пренасочена и към премахване на издънките около дърветата, които правят непроходими тротоарите. В район Приморски този процес вече е започнал, около 200 широколистни дървета вече са обработени. 

2024 © Варна е