Мобилно меню

Посегателството над паметника на граф Игнатиев във Варна е второ поред, проверяват алибито на предишния извършител

Бюстът се съхранява на сигурно място до своевременното му възстановяване, увери директорът на дирекция „Културата и духовно развитие“ в община Варна Антония Йовчева
Посегателството над паметника на граф Игнатиев във Варна е второ поред, проверяват алибито на предишния извършител

Посегателството над паметника на граф Игнатиев във Варна, констатирано днес е второ за последните 10 месеца. Това обяви заместник-директорът на ОД на МВР старши комисар Атанас Михов пред журналисти. Предходният извършител е задържан в Първо РПУ до изясняване на алибито му.

Михов съобщи, че по случая са иззети множество записи от камерите, разположени в периметъра на вандалската проява. Чрез тях е установено лице, което около 00:30 ч. тази нощ е на мястото на престъплението, а 45 минути по-късно се оттегля по пешеходната алеята към Морската градина. "Работим усилено по случая. Веднага е сформиран екип от служители на ОД на МВР и Първо РПУ. Извършен е оглед на местопроизшествието, образувано е досъдебно производство и е уведомена прокуратурата", посочва Михов. По думите му, предвид студеното време не се вижда лицето на извършителя, а разпознаването става по други външни белези.

Бюст-паметникът на граф Н. П. Игнатиев, който в резултат на вандалска проява бе отделен от постамента, ще бъде възстановен в най-скоро време, увери директорът на дирекция „Културата и духовно развитие“ към община Варна Антония Йовчева. Тя подчерта, че бюстът се съхранява на сигурно място до своевременното му възстановяване.

Припомняме, че около 9:00 часа тази сутрин гражданин е сигнализирал дежурния служител в Община Варна за вандалски акт спрямо паметника на граф Н.П. Игнатиев, който се намира в Градската градина между Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и филиала на театъра във Варна. На място са се отзовали директорът на Дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева и началникът на Общинска полиция гл. инспектор Георги Ковачев, които констатираха отделянето на бюста от постамента и изкривяване на металните планки в основата на бюст-паметника, вероятно с лост.

Община Варна се обърна с призив към гражданите да се опазват паметниците на културното наследство и общинска собственост, спирки на градския транспорт, машини за продажба на билети, подлези и др.

2024 © Варна е

Задържаха в курорта Златни пясъци мъж, издирван от 7 години

Бил обявен за международно издирване през 2017 година
Задържаха в курорта Златни пясъци мъж, издирван от 7 години

35-годишен жител на Русе, обявен за международно издирване с червена бюлетина през 2017 г. е задържан в курорта Златни пясъци вчера по обяд.

В Специализираната полицейска операция участвали Служители на сектор „Издирване“ от Главната дирекция „Национална полиция“, съвместно с колегите си в ОДМВР Варна и ОДМВР Русе.

До момента на задържане, осъденият се е укривал успешно от служителите на реда в продължение на 7 години. Срещу него има наложена (задочно) мярка „Лишаване от свобода“ в размер на седем години, заради извършени от него престъпления по чл. 142, ал.3, т.3 от НК, касаещо отвличане.

Мъжът е предаден в затвора във Варна, в изпълнение на наложеното му наказание, съобщават от пресцентъра на варненската полиция.

2024 © Варна е / снимката е илюстративна