Мобилно меню

Мария Габриел е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС

От утре започват разговорите с парламентарно представените партии за съставяне на правителство
Мария Габриел е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС
48

Мария Габриел е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер, обяви от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Ден по рано той описа бъдещия премиер като "красив, умен и многоезичен".

Еврокомисарят Мария Габриел е разговаряла вчера с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и е поискала неплатен отпуск от днес. Мария Габриел остава еврокомисар, докато тече процедурата. Тя може да се върне в Еврокомисията, когато реши да прекрати отпуска си. Засега в Брюксел се въздържат от коментар какво ще стане, ако тя успее да създаде правителство в България.

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер приветства номинирането на Габриел за премиер. Според него тя има опита и международния авторитет да преодолее политическия застой в София. Той изрази пълна подкрепа за ГЕРБ и СДС, които членуват в ЕНП и които според него поставят интересите на страната на първо място.

Габриел получи поздравления и от външния министър на Италия Антонио Таяни, от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, от бившия еврокомисар и настоящ кмет на Лисабон Карлос Мудас и от бившия президент на Украйна Петро Порошенко.

"Най-добри пожелания на моята приятелка Мария Габриел, номинирана за министър-председател на България, основен европейски и атлантически партньор, с когото можем да посрещнем предизвикателствата на нашето време заедно. Добра работа!", написа Антонио Таяни, министър на външните работи на Италия.

"Приветствам новината за номинацията на Мария Габриел за министър-председател на България. Нейните опит и лидерски качества могат да бъдат фактор за преодоляването на политическия застой и България да продължи напред", написа Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция.

"Мария е един от най-изключителните и блестящи политици от нейното поколение. Тя проявява грижа към хората и винаги се фокусира върху резултатите. Поздравления", написа Карлос Моедас, кмет на Лисабон.

"Приветствам решението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, наш партньор в политическото семейство на ЕНП и приятел на Украйна, да номинира Мария Габриел за кандидат за поста министър-председател на България. Нейният международен авторитет и силна подкрепа за Украйна са извън съмнение. Искрено ѝ желаем успех и очакваме да работим заедно в бъдеще", написа Петро Порошенко, президент на Украйна 2014-2019.

Българските евродепутати от групата на ГЕРБ също изразиха подкрепата си за кандидатурата на Мария Габриел за премиер.

От президентската институция у нас заявиха, че ще коментират предложението за правителство на ГЕРБ-СДС, след като стане ясен пълният му състав.

Положителна оценка за издигането на Габриел като кандидат за премиер изказаха и парламентарно представените партии. Някои дори изразиха учудване, че тя е готова да изостави високата си позиция в Европа. Конкретни отговори на въпроса биха ли подкрепили правителство начело с Габриел, лидерите на повечето партии казаха, че ще дадат след като проведат с нея конкретни разговори за планираните политики. Утре след 11:30 часа Мария Габриел ще проведе срещи с представителите на ДПС, БСП и ИТН. По настояване на ПП-ДБ срещата с тях ще бъде проведена в петък, в "късния следобед" за да може в нея да участват и лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев. Във всички срещи на Мария Габриел с представителите на парламентарно представените партии ще участва и ръководството на ПГ на ГЕРБ-СДС. За момента единствено "Възраждане" не са поканени на среща, но от партията на Костадинов нееднократно заявиха, че биха подкрепили единствено правителство, излъчено с техен мандат.

Коя е Мария Габриел

Мария Иванова Габриел (по баща Неделчева) е депутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП) (2009 – 2017), зам.-председател на ЕНП Жени (от 2012 г.) и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата (от 2014 г.).

От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Комисията „Юнкер“. След това става еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Комисията „Фон дер Лайен“.

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Хаджидимово. През 1997 г. завършва Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г.

От 2004 до 2008 г. е помощник научен изследовател в Института по политически науки в Бордо, Франция. От 2012 до 2014 г. е координатор на ЕНП в Комисията по права на жените и равенство между половете на Европейския парламент. На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел е избрана за заместник-председател на ЕНП жени. През юни 2013 г. е избрана за „Евродепутат на годината“ в категория „Равенство на половете“.

След европейските избори през 2014 г. Мария Габриел е зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП.

През 2015 г. Европейската асоциация на агенциите по комуникации ѝ връчва отличието „Евродепутат, защитник на социална кауза“ за приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените. През 2016 г. получава награда „Евродепутат на годината“ в категория „Развитие“ и орден „Сан Карлос“ на правителството на Колумбия за заслуги към страната в областта на международните отношения и дипломацията.

2023 © Варна е / снимка фейсбук

Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!

Нецелесъобразно е да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България, но трябва да спазя Конституцията, отбеляза Румен Радев
Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!
20

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна партия - коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България". Атанас Атанасов от ДБ каза пред президента да възложи на акад. Николай Денков да предложи състав на кабинет, който да бъде внесен в Народното събрание за гласуване.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна, да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат", заяви президентът Румен Радев.

„Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазване на остатъците от нормалност и доверие в политическата система за съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа на България пред европейските ни партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран“, добави президентът.

От своя страна, акад. Николай Денков посочи пред държавния глава, че България има нужда от стабилно правителство:

"Правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България. България обаче има нужда и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини, болниците, а без бюджет те не могат да се случат. Затова е много важно парламентът да продължи да работи редовно и да взима своите решения. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, включително и тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система".

Денков подчерта, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили, за да се състави редовно правителство, което да постигне целите и задачите, залегнали в тяхната управленска и законодателна програма.

"Надявам се искрено това наше усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено стабилно правителство. Знам, че задачата е трудна и деликатна, но не и невъзможна", каза още акад. Николай Денков.

2023 © Варна е / източник: БНТ