Мобилно меню

Нови кметове застават начело на Провадия и Вълчи дол

В Аврен преизбраха за четвърти мандат Емануил Манолов
Нови кметове застават начело на Провадия и Вълчи дол

Калоян Цветков е новият кмет на община Вълчи дол. Юристът, който е също футболен съдия и един от емблематичните ни играчи по плажен футбол, надделя в балотажа за кметския стол срещу досегашния кмет Георги Тронков. Едва 158 гласа разделиха двамата. Издигнатият от местната коалиция "Свобода" (БСП за България, ИТН, ВМРО-БНД, "Левицата", ПП "Величие", ПП "Партия Консервативна България", ПП "Български Земеделски Народен Съюз") Калоян Цветков заслужи 51.38% от гласовете на избирателите, а Георги Тронков от ГЕРБ получи 47.68%. Новоизбраният кмет на Вълчи дол подчерта в интервю за радио Варна, че ще работи за подобряване на здравеопазването и транспортната свързаност в региона, както и ще търси възможност за участие в проекти за рехабилитация на инфраструктурата.

Нов кмет застава начело и на община Провадия. Димо Димов от ГЕРБ спечели категорично балотажа с 57.28% срещу 40.85% за опонента му Анатоли Атанасов от БСП за България. Радио Варна припомня, че през предходния мандат Димо Димов е бил председател на Общинския съвет в Провадия, бил е и общински съветник. Той познава добре работата на общинската администрация, знае кои са основните проблеми в Провадия и има предложения за разрешаването на повечето. Сред първите цели, които си поставя Димо Димов като кмет на Провадия е подобряване на жизнената среда в общината, в това число по-добро почистване и осветление в населените места, както и по-добра пътна инфраструктура. Предстои изработване и на идейни проекти за благоустрояване на големите квартали, информира Радио Варна.

За четвъртия си мандат начело на община Аврен бе преизбран историкът Емануил Манолов от ГЕРБ. На балотажа той получи 53.69% подкрепа от избирателите, срещу 44.67% за Симеон Костадинов, подкрепен от ИТН, Левицата и ВМРО - БНД. В интервю за радио Варна Манолов изтъкна, че ще продължи да работи за това населените места в община Аврен да привличат все повече хора, като отбеляза, че водоснабдяването е един от основните проблеми в региона, за който все още се търси категорично решение.

Както ВАРНА Е ви информира, балотаж определи и новия кмет на община Варна - Благомир Коцев от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България".

Седмица по-рано, на първи тур бяха избрани кметовете в 8 общини на област Варна. В тях бяха преизбрани досегашните кметове от ГЕРБ - Атанас Стоилов (Аксаково), Димитър Димитров (Ветрино), Свилен Шитов (Девня), Красимира Атанасова (Долни Чифлик), Деян Иванов (Белослав), Георги Георгиев (Дългопол), Пеньо Ненов (Бяла), Даниел Йорданов (Суворово).

2023 © Варна е

Как можем да гласуваме, ако нямаме валиден документ за самоличност

Звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР Варна ще съдействат на граждани, с подобни затруднения, да упражнят правото си на глас
Как можем да гласуваме, ако нямаме валиден документ за самоличност

В седмицата преди 9 юни 2024 г., когато ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент от Република България и избори за народни представители за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

  • В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  • При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 7 юни 2024 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР Варна, РУ и участък към РУ за дните от 4 юни до 8 юни 2024 г. от 8.30 ч. до 17.00 ч. и на 9 юни 2024 г. от 8.30 ч. до 19.00 ч.
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и избори за народни представители за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация. То може да послужи само пред Секционната Избирателна Комисия (СИК) и е валидно за изборния ден 9 юни 2024 г.

2024 © Варна е