Мобилно меню

Портних: Наближат ли избори, всички се сещат за Аспаруховия мост!

Общината е готова да съдейства, но до момента от АПИ не са предоставени проекти за ремонт на Аспаруховия мост, подчерта Портних
Портних: Наближат ли избори, всички се сещат за Аспаруховия мост!

 

"Ремонтът на Аспаруховия мост не трябва да е предизборно упражнение! Наближат ли избори, темата изведнъж става „актуална“, всеки започва да дава акъл, да снима моста отгоре и отдолу, и да прави най-различни внушения. Да, мостът трябва да бъде ремонтиран! Готови сме да съдействаме за създаване на необходимите проекти, защото такива към момента очевидно няма."

Това заяви кметът Иван Портних по повод темата, която очаквано предизвиква значителен граждански интерес поради факта, че Аспаруховият мост е ключова пътна артерия.

Той направи кратка хронология на свършеното до момента от Община Варна:

"През 2015 г. Община Варна осигури финансиране и възложи изготвянето на технически паспорт на Аспаруховия мост и идеен проект за основен ремонт, след което те бяха предадени на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

През 2016 година МРРБ и АПИ възложиха, осигуриха, финансираха и изпълниха ремонт на  мостови съоръжения с номера 1,3,5, а през 2017 и на мостове 2, 4, 6.

През есента на 2020 г. бяха организирани от страна на Община Варна работни срещи с КАБ, САБ и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране за определяне на изискванията към заданието за проектиране на ремонта на останалата част от Аспаруховия мост.

Бяха обсъдени предложения относно пешеходната конзола, възможността за велоалея, запазване и изместване на тролейбусните стълбове, видеонаблюдение, системите за безопасност и други. Всички предложенията бяха предоставени на АПИ за съставяне на задание за проектиране за ремонта на моста.

На 18 май 2021 г. Община Варна получи искане от АПИ за осигуряване на сумата от 8 237 755 лв с ДДС, само за лявото платно на пътното съоръжение.

С писмо от 28 май 2021 г. Община Варна е изискала от АПИ техническото задание за проектиране и изготвената проектна документация за обекта - за запознаване и съгласуване с администрацията и с Общинския съвет, предвид исканото финансиране.

До момента обаче от АПИ не са предоставени проекти за ремонт на Аспаруховия мост.

През месец май т.г. служебният министър на МРРБ Иван Шишков, предложи Община Варна да подпише Споразумение с АПИ за „реализиране на споделени услуги или дейности“, във връзка с ремонта на Аспаруховия мост.

Такова споразумение обаче не може да бъде подписано, тъй като съгласно чл. 63 ал. 8 от ЗМСМА Общинският съвет може да приема решения за провеждане на политика за реализиране на споделени услуги до изтичането на 39 месеца от неговото избиране. В конкретния случай този срок е изтекъл".

2023 © Варна е

Юлиян Минчев е новият общински съветник във Варна

Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител.
Юлиян Минчев е новият общински съветник във Варна

Юлиян Минчев положи клетва като общински съветник преди началото на 12-тото заседание на местния парламент във Варна.

Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител. Минчев влиза от листата на „Има такъв народ“ и това ще бъде първият му мандат като общински съветник. По-късно днес ще стане ясно в дейността на кои постоянни и временни комисии ще вземе участие.

Новоизбраният член на местния парламент е магистър по счетоводство и контрол в Икономически университет – Варна. Има дългогодишен опит в сферата на частния бизнес и корпоративното управление.

На днешното заседание предстои съветниците да решат кой да заеме мястото на Костадинов на постa председател на ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“. В дневния ред фигурираше и точка за избор на заместник-председател на Общинския съвет, но тя беше оттеглена.

2024 © Варна е