Мобилно меню

Портних: Наближат ли избори, всички се сещат за Аспаруховия мост!

Общината е готова да съдейства, но до момента от АПИ не са предоставени проекти за ремонт на Аспаруховия мост, подчерта Портних
Портних: Наближат ли избори, всички се сещат за Аспаруховия мост!

 

"Ремонтът на Аспаруховия мост не трябва да е предизборно упражнение! Наближат ли избори, темата изведнъж става „актуална“, всеки започва да дава акъл, да снима моста отгоре и отдолу, и да прави най-различни внушения. Да, мостът трябва да бъде ремонтиран! Готови сме да съдействаме за създаване на необходимите проекти, защото такива към момента очевидно няма."

Това заяви кметът Иван Портних по повод темата, която очаквано предизвиква значителен граждански интерес поради факта, че Аспаруховият мост е ключова пътна артерия.

Той направи кратка хронология на свършеното до момента от Община Варна:

"През 2015 г. Община Варна осигури финансиране и възложи изготвянето на технически паспорт на Аспаруховия мост и идеен проект за основен ремонт, след което те бяха предадени на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

През 2016 година МРРБ и АПИ възложиха, осигуриха, финансираха и изпълниха ремонт на  мостови съоръжения с номера 1,3,5, а през 2017 и на мостове 2, 4, 6.

През есента на 2020 г. бяха организирани от страна на Община Варна работни срещи с КАБ, САБ и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране за определяне на изискванията към заданието за проектиране на ремонта на останалата част от Аспаруховия мост.

Бяха обсъдени предложения относно пешеходната конзола, възможността за велоалея, запазване и изместване на тролейбусните стълбове, видеонаблюдение, системите за безопасност и други. Всички предложенията бяха предоставени на АПИ за съставяне на задание за проектиране за ремонта на моста.

На 18 май 2021 г. Община Варна получи искане от АПИ за осигуряване на сумата от 8 237 755 лв с ДДС, само за лявото платно на пътното съоръжение.

С писмо от 28 май 2021 г. Община Варна е изискала от АПИ техническото задание за проектиране и изготвената проектна документация за обекта - за запознаване и съгласуване с администрацията и с Общинския съвет, предвид исканото финансиране.

До момента обаче от АПИ не са предоставени проекти за ремонт на Аспаруховия мост.

През месец май т.г. служебният министър на МРРБ Иван Шишков, предложи Община Варна да подпише Споразумение с АПИ за „реализиране на споделени услуги или дейности“, във връзка с ремонта на Аспаруховия мост.

Такова споразумение обаче не може да бъде подписано, тъй като съгласно чл. 63 ал. 8 от ЗМСМА Общинският съвет може да приема решения за провеждане на политика за реализиране на споделени услуги до изтичането на 39 месеца от неговото избиране. В конкретния случай този срок е изтекъл".

2023 © Варна е

Николай Костадинов става общински лидер на ГЕРБ във Варна

Това обяви Бойко Борисов при посещение в морската столица, при което изтъкна също, че партията няма да подкрепи законопроекта за ветропарковете в Черно море
Николай Костадинов става общински лидер на ГЕРБ във Варна

Николай Костадинов е новият лидер на общинската организация на ГЕРБ във Варна. Това съобщи при посещение в морската столица Бойко Борисов. На последните местни избори Костадинов бе преизбран за втори мандат като районен кмет на един от ключовите варненски райони - "Владислав Варненчик". При посещението на Бойко Борисов стана ясно също, че кметът на район "Младост" Христо Христов, който на последните избори се яви като конкурент на кандидата на ГЕРБ и бе подкрепен от местната коалиция "Алтернатива на гражданите", се връща в структурите на партията и става заместник на Костадинов. Организационен секретар ще е Тодор Балабанов - общински съветник и доскорошен председател на Общинския съвет във Варна, членове на общинското ръководство стават представители на младежката организация и общински съветници. Бившият кмет Иван Портних ще работи със структурите на ГЕРБ в областта, информира Радио Варна.

Борисов изтъкна, че целта на промените е връщане на доверието на избирателите.

При посещението си в морската столица Борисов отбеляза също, че ГЕРБ няма да подкрепи законопроекта за ветропарковете в Черно море. Решението е категорично и в него са обединени 69-имата депутати от партията. Среща с ръководството на ГЕРБ във Варна инициираха представители на сдружения от сектор "Рибарство", екоактивисти, хотелиери и ресторантьори, за да получат подкрепата на най-голямата партия в Народното събрание. 

Народните представители от ГЕРБ няма да подкрепят законопроекта, тъй като е станало ясно, че той е бил предложен без обществено обсъждане и съобразяване с исканията на бранша. "Затова нашата партия взе решение да оттеглим подкрепата при второ четене", заяви Борисов, цитиран от Радио Варна.

Преговорите за съдбата на общото управление след ротацията ще започнат през следващата седмица, съобщи още Борисов при посещението си в морската столица.

"След понеделник, когато стане ясна оценката за работата на министрите, ГЕРБ ще започне да води разговори по меморандума, предложен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ще постави условия кои от тях може да подкрепи и кои – не, както и разговори за състава на Министерския съвет. Конкретните преговори с ПП - ДБ може да започнат едва когато външният министър Мария Габриел и премиерът Николай Денков представят отчета за дейността на всички министри", уточни Борисов във Варна.

Той обобщи, че е нормално между партиите да има конфликти, но би трябвало да се обединяват около добрите неща, които са свършили и геостратегическата ориентация на страната, а не да се обиждат.

2024 © Варна е