Мобилно меню

След проверки: Няма нарушения на избирателните списъци във Варненско!

Инспектирани са промени в адресните регистрации в периода от 1 май 2022 година до 3 април тази година
След проверки: Няма нарушения на избирателните списъци във Варненско!

Без констатирани нарушения завършиха проверките за спазване разпоредбите на Закона за гражданска регистрация (ЗГР), относно извършените адресни регистрации или промяната на адреси в периода от 1 май 2022 година до 3 април тази година на територията на 4 общини от Варненска област. Те бяха предизвикани от съмнения за необичайно голям брой подадени заявления за гласуване по настоящ адрес в рамките на новорегистрираните лица по постоянен адрес в периода по чл. 405(а) от Изборния кодекс (ИК) в периода от 30 май 2022 г. до 30 април 2023 г. 

Бяха проверени - в община Аврен – с. Китка и с. Болярци, в община Ветрино – с. Ветрино, с. Неофит Рилски, с. Невша, с. Момчилово и с. Доброплодно, в община Белослав – с. Страшимирово и в община Провадия – с. Тутраканци и с. Добрина. 

В състава на комисиите, извършили проверките влязоха експерти от "ГРАО", "Местни данъци и такси", Дирекция "Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността" при Областна администрация – Варна, инспектори от местните управления на полицията и представители на проверяваните общини. 

Проверките във всички населени места не установиха нарушения в разпоредбите на ЗГР. Спазени са всички изисквания на чл.92 и чл.99(а) от цитирания закон, съобщават от областната управа във Варна.

Документите, въз основа на които е била извършена адресната регистрация или промяна на адрес се съхраняват в общинските администрации на посочените населени места. Броят на лицата, които са регистрирани за последната година по постоянен и/или настоящ адрес на адреса на едно жилище, не надвишава броя на лицата, съгласно разпоредбите на чл.99(а) от ЗГР. Според тази разпоредба „На един адрес със съгласието на собственик на жилищен обект могат да се регистрират такъв брой лица, който не надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответния обект.“

Не са установени и лица, чиято адресна регистрация по постоянен и/или настоящ адрес е извършена в хотел, мотел, почивен дом или на друго място за подслон преди повече от 4 месеца.

2023 © Варна е

Николай Костадинов става общински лидер на ГЕРБ във Варна

Това обяви Бойко Борисов при посещение в морската столица, при което изтъкна също, че партията няма да подкрепи законопроекта за ветропарковете в Черно море
Николай Костадинов става общински лидер на ГЕРБ във Варна

Николай Костадинов е новият лидер на общинската организация на ГЕРБ във Варна. Това съобщи при посещение в морската столица Бойко Борисов. На последните местни избори Костадинов бе преизбран за втори мандат като районен кмет на един от ключовите варненски райони - "Владислав Варненчик". При посещението на Бойко Борисов стана ясно също, че кметът на район "Младост" Христо Христов, който на последните избори се яви като конкурент на кандидата на ГЕРБ и бе подкрепен от местната коалиция "Алтернатива на гражданите", се връща в структурите на партията и става заместник на Костадинов. Организационен секретар ще е Тодор Балабанов - общински съветник и доскорошен председател на Общинския съвет във Варна, членове на общинското ръководство стават представители на младежката организация и общински съветници. Бившият кмет Иван Портних ще работи със структурите на ГЕРБ в областта, информира Радио Варна.

Борисов изтъкна, че целта на промените е връщане на доверието на избирателите.

При посещението си в морската столица Борисов отбеляза също, че ГЕРБ няма да подкрепи законопроекта за ветропарковете в Черно море. Решението е категорично и в него са обединени 69-имата депутати от партията. Среща с ръководството на ГЕРБ във Варна инициираха представители на сдружения от сектор "Рибарство", екоактивисти, хотелиери и ресторантьори, за да получат подкрепата на най-голямата партия в Народното събрание. 

Народните представители от ГЕРБ няма да подкрепят законопроекта, тъй като е станало ясно, че той е бил предложен без обществено обсъждане и съобразяване с исканията на бранша. "Затова нашата партия взе решение да оттеглим подкрепата при второ четене", заяви Борисов, цитиран от Радио Варна.

Преговорите за съдбата на общото управление след ротацията ще започнат през следващата седмица, съобщи още Борисов при посещението си в морската столица.

"След понеделник, когато стане ясна оценката за работата на министрите, ГЕРБ ще започне да води разговори по меморандума, предложен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ще постави условия кои от тях може да подкрепи и кои – не, както и разговори за състава на Министерския съвет. Конкретните преговори с ПП - ДБ може да започнат едва когато външният министър Мария Габриел и премиерът Николай Денков представят отчета за дейността на всички министри", уточни Борисов във Варна.

Той обобщи, че е нормално между партиите да има конфликти, но би трябвало да се обединяват около добрите неща, които са свършили и геостратегическата ориентация на страната, а не да се обиждат.

2024 © Варна е