Мобилно меню

Световната купа по хандбал във Варна получи отлична оценка от Международната федерация

Поставихте стандарт, който трудно ще бъде достигнат, всички бяхме нетъпреливи да дойдем във Варна, коментираха от IHF
Световната купа по хандбал във Варна получи отлична оценка от Международната федерация

Представителите на Световната федерация по хандбал (IHF) поставиха отлична оценка на България и Организационния комитет за провеждането на Световната купа за мъже във Варна.

„Всички бяхме нетърпеливи да дойдем във Варна. Както знаете вече проведохме една Световна купа в България преди няколко години, но в други зали. Аз съм за пръв път във Варна. Имах определени очаквания, които се оправдаха. Имахме прекрасни условия тук. Казах на президента на Българската федерация Росен Добрев, че постави стандарт, който трудно ще бъде достигнат. Наистина сме удовлетворени от организацията. Имаме фантастична зала, отлични условия в хотелите. Много сме щастливи от постигнатото“, каза директорът състезания в IHF Патрик Стръб.

В същия дух се изказа и Пер Бертелсен, който е председател на комисията по организация и състезания в Световната централа.

„Трудно ми е да кажа нещо повече за град Варна, защото пристигнахме от летището в хотела, оттам в залата и обратно. Но се чувствам добре. Хотелите, както за официалните лица, така и за отборите са много добри. Бях тук на Световната купа в Габрово и Велико Търново и бях малко притеснен. Но този път сте свършили наистина фантастична работа. Добри хотели, добра храна, хората са много мили. Българската федерация винаги е насреща за нас и отборите. Надявам се този турнир да привлече нови деца в българските клубове. Бях много щастлив да видя толкова много зрители на мачовете ви“, заяви Бертелсен.

Представителите на Световната централа коментираха и спортно-техническото качество на турнира.

„Нивото на отделните мачове и отбори варира. На това ниво имаше много добри и много не чак толкова добри тимове. Отбелязваме и факта, че за играчите е трудно да играят толкова много срещи една след друга. Някои от тях са много уморени, а ние трябва да се грижим за здравето им. Защото, когато са уморени може да се стигне до контузии“, каза Пер Бертелсен.

„Това е интересно състезание. Очевидно има разлика в представянето на отборите. Но виждате, че всеки тим има играчи с голям потенциал. Хубаво е да видим, че по цели свят, по всички континенти има развитие, което е обещаващо за бъдещето. И ние трябва да им помогнем да надграждат“, обясни Патрик Стръб.

Както е известно, България кандидатства за домакинство на Световно първенство по плажен хандбал през 2024 г. Въпреки че нямат пряко отношение към тази разновидност на хандбала Бертелсен и Стръб демонстрираха оптимизъм относно шансовете на страната ни да го получи.

„Колегата Марек Горалчик направи инспекция, след която е останал с много добри впечатления. Аз лично не съм ангажиран с плажния хандбал, но също мисля, че ще е добре да дойдем в България. А смятам, че това ще е добре и за Българската федерация“, заяви Пер Бертелсен.

„През август трябва да вземем решение. България е доказала, че може да приема такива събития и особено през 2021 г., когато организирахте Европейското първенство по плажен хандбал. Имате отлични условия. От колегата ни, който направи инспекцията тук научихме, че всичко е удовлетворяващо. Но естествено, това също е състезание. Има и други кандидати, така че трябва да почакаме до август“, допълни Патрик Стръб.

Както ВАРНА Е вече ви информира, златните медали от 4-ото издание на Световната купа спечели Куба, а България се окичи с бронза. Капитанът на националите ни Светлин Димитров подобри рекорда за най-много отбелязани голове в турнира, а Михаел Иванов беше определен за най-добър ляв гард на първенството.

2023 © Варна е / снимки: Българска Федерация по Хандбал

Започва 24-тата Студентска Универсиада във Варна

Вижте пълния график на състезанията, които ще се проведат от 11 до 25 април
Започва 24-тата Студентска Универсиада във Варна

Община Варна, звената по спорт в Университетите и студентските съвети за поредна 24-та година организират съвместно най-мащабното състезание за студенти в града - Варненска студентска Универсиада. Всички спортни състезания ще се проведат в периода от 11 до 25 април 2024 г.

Студенти от всички университети в града ще премерят сили в спортните зали, стадиони и игрища в девет вида спорт: волейбол за мъже и жени, стрийтбол 3х3 за мъже и жени, мини футбол, тенис, плуване, лекоатлетически крос, тенис на маса, шахмат и боулинг.

През тази седмица започват състезанията, с надпревара по боулинг на 11 април в Гранд МОЛ Варна от 16 часа. 

В събота, 13 април в Морската градина ще се проведе Лекоатлетически крос за мъже и жени, където с масов старт започва бягането от на дистанция 2000 м. за мъже и 1000 м. за жени. В бягането няма ограничения на броя участници, така че всички желаещи студенти могат да се включат.

Пълният график на състезанията е следният:

Боулинг: 11.04.2024 г. /четвъртък/ от 16.00 ч. - „Playground“, Гранд МОЛ Варна 

Лекоатлетически крос: 13.04.2024 г. /събота/  от 11.00 ч. - Морска градина, Летен  театър 

Волейбол: 15-18.04.2024 г. /понеделник-четвъртък/ от 13.00 ч. - зала на Медицински Университет

Стирийтбол 3х3: 16.04.2024 г. /вторник/ от 17.00 ч. зала на Икономически Университет

Тенис на маса: 17.04.2024 г. /сряда/ от 10.00 ч.– зала на Икономически Университет – отборно и индивидуално

Шахмат: 19.04.2024 г. /петък/ от 14.00 ч.– зала Юнашки салон

Плуване: 20.04.2024 г. /събота/ от 10.30 ч. - Плувен комплекс „Приморски” 

Мини Футбол: 22-24.04.2024 г. /понеделник-сряда/ от 15.00 ч. ОСРК „Младост“

Тенис на корт: 24-25.04.2024 г. /сряда и четвъртък / от 09.30 ч. - ТК “Чайка”

Подробни програми и наредби може да намерите ТУК.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Дирекция Спорт - Община Варна