Мобилно меню

Над 500 герои на Дисни в общ филм

Инициативата е по повод 100-годишния юбилей на анимационното студио
Над 500 герои на Дисни в общ филм

От Мики през Елза до капитан Хук - повече от 500 герои на "Дисни" оживяват в късометражен филм под формата на любовно писмо до анимационното студио, което празнува стогодишнината си на фона на сътресения, предаде АФП.

Озаглавена "Имало едно време едно студио", тази забавна и трогателна деветминутна творба, съчетаваща цифрови изображения, рисунки на ръка и реални кадри, допълни каталога на стрийминг платформата "Дисни плюс" четири месеца след като беше отличена на фестивала на анимационните филми в Анеси, Франция.

Плод на продължила две години работа, творбата показва 543 персонажа от 85 пълнометражни и късометражни филма, които излизат от картините, изложени в коридорите на американските офиси на компанията, където се събират за семейна снимка след напускането на служителите.

"Беше като да наредиш най-големия пъзел в живота си", казва Трент Кори, сърежисьор на това художествено и технологично постижение, което мобилизира повече от сто души, както и бивши аниматори и 40 актьори, завърнали се специално за случая.

"Искахме всички герои да изглеждат и да звучат точно както в оригиналните си филми", добавя съавторът Дан Ейбрахам, който за целта използва и неиздаван досега запис на Робин Уилямс. Актьорът, починал през 2014 г., озвучава Джина в англоезичната версия на хитовия анимационен филм "Аладин".

Резултатът е завръщане към славните дни на традиционната анимация, която след "Мечо Пух" през 2011 г. е окончателно заменена от 3D за игралните филми на "Дисни".

"От 543-те героя във филма, около 450 са нарисувани на ръка, с молив върху хартия", казва художникът Ерик Голдбърг ("Аладин", "Покахонтас"), който ръководи 2D частта от продукцията.

Развлекателният гигант планира редица прояви, сред които концерти и изложби, за да подсили честванията на 100-годишнината, чиято кулминация е излизането през ноември на анимационния филм "Желание", вдъхновен от класиките на "Дисни".

Компанията, която през новия век се насочи към "Пиксар", франчайза "Междузвездни войни" и "Марвел", преминава през бурен период, белязан от проблеми като спад на абонатите на "Дисни плюс" и съкращения на работни места, на фона на продължаващата стачка на актьорите в Холивуд.

"Във всеки случай филмите на "Дисни" намират отклик у всички. Те често са първите, които гледаме в детството. Техните герои и истории са давали много радост и надежда и с малко късмет това ще продължи още 100 години", казва Ерик Голдбърг. 

2023 © Варна е / източник: БНТ

Напусна ни Роберто Кавали

Италианският моден дизайнер си е отишъл на 83 години
Напусна ни Роберто Кавали

Италианският моден дизайнер Роберто Кавали е починал на 83 години.

Неговото влечение към ярките животински мотиви и изкусните му творения го превръщат в любимец на международния светски живот в продължение на десетилетия, отбелязва NOVA.

Дизайнерът е починал в дома си във Флоренция след дълго боледуване.

Кавали е роден на 15 ноември 1940 година във Флоренция. Той е известен със създаването на едни от най-дръзките и сложни тоалети в модната индустрия. Името му се свързва с „пясъчните“ дънки, които се превърнаха в стандарт за производителите на деним.

Роберто Кавали е част от артистично семейство. Дядо му Джузепе Роси е бил един от членовете на италианското артистично движение Макиайоли и неговата работа може да се види в галерията „Уфици“, а майка му е била известна със своите шивашки умения.

Като студент в институт по изкуствата, Роберто Кавали създава серия от флорални принтове, използвайки техника за плетка и новаторски начини за печат върху кожа.

Постепенно дизайнерът започва да прави масивни пачуърк модели от различни материали. С тази си работа, Кавали привлича вниманието на Pierre Cardin и Hermes. На 32-годишна възраст дебютира първата си линия за прет-а-порте в Париж.

"Скъпи Роберто, може вече да не си физически тук с нас, но знам, че винаги ще усещам духа ти с мен. Най-голямата чест в кариерата ми е да работя под вашето наследство и да създавам за марката, която сте основавали с такава визия и стил. Почивай в мир, ще ни липсваш и си обичан от толкова много хора, че името ти ще продължи, като фар за вдъхновение за другите и особено за мен”, казва Фаусто Пуглиси, творчески директор на компанията Roberto Cavalli.

"Фирмата Roberto Cavalli споделя съболезнования за загубата на семейството на г-н Кавали. Неговото наследство остава постоянен източник на вдъхновение”, обявява Серхио Азолари, изпълнителен директор на компанията.

2024 © Варна е