Мобилно меню

Отвлякоха кораб с двама българи в Червено море

Предполага се, че нападателите са йеменски хуси, а инцидентът е определян като "ирански терористичен акт", предупреждават, че ще има последствия за сигурността на мореплаването
Отвлякоха кораб с двама българи в Червено море

Кораб (car carrier, автомобиловоз) с двама българи на борда, единият от които е капитанът, е отвлечен в Червено море, съобщиха от службата на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Информацията е потвърдена от вътрешното министерство.

Според информация от Тел Авив екипажът на плавателния съд е 25-членен, а на борда са граждани на България, Украйна, Филипините и Мексико. Според ирански източници екипажът е 52-членен.

Като отговорни за похищението се посочват членове на племето хуси в Йемен, които са подкрепяни от Иран. Корабът, автомобиловоз е собственост на британска компания, частично притежавана от израелския магнат Ейбрахъм Унгар, известен като Рами. Плавателният съд е нает от японска компания, информира БНТ. Корабът е пътувал от Турция за Индия. 

Корабът е отвлечен в южната част на Червено море. От офиса на израелския премиер Бенямин Нетаняху определиха инцидента като "ирански терористичен акт" и предупредиха, че ще има последствия за сигурността на мореплаването. Инцидентът се случва в момент, когато подкрепяната от Иран бунтовническа групировка Хути в Йемен заплаши да атакува свързани с Израел кораби.

Хусите, съюзници на Техеран, атакуват с далекообхватни ракети и дронове Израел в солидарност с палестинската групировка Хамас. Миналата седмица лидерът им предупреди, че предстоят още атаки срещу Израел и че предстоят нападения срещу израелски кораби в Червено море и Бабелмандебския проток.

Хусите не са поели отговорност за отвлечения кораб, но по-рано днес техен говорител заяви, че всички плавателни съдове, собственост или опериращи под израелски флаг, са мишена.

2023 © Варна е

Слончета близнаци се родиха в резерват в Кения

Близнаците съставляват само около един процент от ражданията на слонове, подчертават експерти
Слончета близнаци се родиха в резерват в Кения

Рядко срещани слонове близнаци се родиха в Кения. От местната организация "Спасете слоновете" съобщиха, че двете женски слончета са се родили в националния резерват Самбуру в Северна Кения от майка на име Алто, информира БНТ.

Близнаците съставляват само около един процент от ражданията на слонове, въпреки че в началото на 2022 г. в същия резерват се е родила друга двойка - един мъжки и една женска.

Видеоклип, публикуван в социалната мрежа X от организацията "Спасете слоновете", показва как малките слончета се хранят от майка си, заобиколени от други членове на стадото.

Африканските слонове имат най-големия период на бременност сред всички живи бозайници, като носят малките си близо 22 месеца и раждат приблизително на всеки четири години. Въпреки това слоновете близнаци често не оцеляват. Предишна двойка близнаци, родени в Самбуру през 2006 г., не успя да преживее повече от няколко дни.

Африканските савани слонове са класифицирани като застрашени от Международния съюз за защита на природата (IUCN), според който бракониерството и унищожаването на местообитанията са имали опустошителен ефект върху броя на слоновете в Африка като цяло.

По данни на Службата за дивата природа на Кения в източноафриканската държава има над 36 000 слона, като усилията за спиране на бракониерството са спрели намаляването на броя им.

През 70-те и началото на 80-те години на миналия век популацията на слоновете в Кения е била 170 000, но до края на 1989 г. е намаляла до едва 16 000 поради търсенето на слонова кост, съобщи тя.

2023 © Варна е / Източник: БНТ, снимка: Save the Elephants
Още по темата: Кения Близнаци Слончета
Още по темата: Кения Близнаци Слончета