Мобилно меню

Отвлякоха кораб с двама българи в Червено море

Предполага се, че нападателите са йеменски хуси, а инцидентът е определян като "ирански терористичен акт", предупреждават, че ще има последствия за сигурността на мореплаването
Отвлякоха кораб с двама българи в Червено море

Кораб (car carrier, автомобиловоз) с двама българи на борда, единият от които е капитанът, е отвлечен в Червено море, съобщиха от службата на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Информацията е потвърдена от вътрешното министерство.

Според информация от Тел Авив екипажът на плавателния съд е 25-членен, а на борда са граждани на България, Украйна, Филипините и Мексико. Според ирански източници екипажът е 52-членен.

Като отговорни за похищението се посочват членове на племето хуси в Йемен, които са подкрепяни от Иран. Корабът, автомобиловоз е собственост на британска компания, частично притежавана от израелския магнат Ейбрахъм Унгар, известен като Рами. Плавателният съд е нает от японска компания, информира БНТ. Корабът е пътувал от Турция за Индия. 

Корабът е отвлечен в южната част на Червено море. От офиса на израелския премиер Бенямин Нетаняху определиха инцидента като "ирански терористичен акт" и предупредиха, че ще има последствия за сигурността на мореплаването. Инцидентът се случва в момент, когато подкрепяната от Иран бунтовническа групировка Хути в Йемен заплаши да атакува свързани с Израел кораби.

Хусите, съюзници на Техеран, атакуват с далекообхватни ракети и дронове Израел в солидарност с палестинската групировка Хамас. Миналата седмица лидерът им предупреди, че предстоят още атаки срещу Израел и че предстоят нападения срещу израелски кораби в Червено море и Бабелмандебския проток.

Хусите не са поели отговорност за отвлечения кораб, но по-рано днес техен говорител заяви, че всички плавателни съдове, собственост или опериращи под израелски флаг, са мишена.

2023 © Варна е

Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Проучване на СЗО показва, че повече от половината от британските деца до 13-годишна възраст са употребявали алкохол
Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Великобритания е с най-много злоупотреби с алкохол сред децата в световен мащаб, а повече от половината деца в Англия, Шотландия и Уелс са пили алкохол до 13-годишна възраст, сочи доклад на Световната здравна организация.

Проучването, едно от най-големите по рода си на СЗО, разглежда данни за периода 2021-22 г. на 280 000 деца на възраст 11, 13 и 15 години от 44 държави, които са били анкетирани, относно употребата на алкохол и цигари.

Анализът установи, че Великобритания има сериозен проблем със злоупотребата с алкохол от непълнолетни. Повече от една трета от момчетата (35%) и момичетата (34%) са употребявали алкохол до 11-годишна възраст, а до 13 години 57% от момичетата и 50% от момчетата в Англия са употребявали алкохол – най-високият процент, включен в анализа.

Повече от половината момичета (55%) и момчета (56%) в Англия от семейства с по-високи доходи казват, че са пили алкохол през живота си, в сравнение с 50% от момичетата и 39% от момчетата от среди с по-ниски доходи.

Анализът установи също, че момичетата на възраст 13 и 15 години във Великобритания пият и пушат повече от момчетата на същата възраст.

2024 © Варна е