Мобилно меню

Изложба в памет на Маргарита Войнова представя Градската художествена галерия във Варна

В експозицията са включени творби художествен текстил от 80-те години на ХХ век, акварел и акрилна живопис от 90-те години на ХХ век и до средата на второто десетилетие на ХХІ век, както и последните ѝ работи - колажи
Изложба в памет на Маргарита Войнова представя Градската художествена галерия във Варна

Изложба с творби на Маргарита Войнова - една от най-колоритните и обичани арт личности, с които Варна се прости през това лято, представя Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Експозицията включва произведения от няколко жанра, създадени в различни творчески периоди на Маргарита Войнова. Посетителите на изложбата ще имат възможност да се насладят на художествен текстил от 80-те години на ХХ век, акварел и акрилна живопис от 90-те години на ХХ век и до средата на второто десетилетие на ХХІ век, ще видят и последните работи на Маргарита Войнова - колажи. Изложбата в Градската художествена галерия може да бъде разгледана до края на октомври.

За Маргарита Войнова френският писател и арт критик Андре Мюр казва през 2000 г.: "Войнова представя чрез своите картини невероятно добре кръстопътя и срещата на различните култури. Чудесната цветова хармония, фантазия и импровизация завладяват зрителя. Войнова ни представя душевни състояния на един пластичен, модерен език, което прави изкуството ѝ понятно за публиката. Тя има оригинален, съвременен творчески изказ, който е поетично послание, пълно с оптимизъм и виталност и носител на богатата славянска душевност". 

За нея д-р Филип Маурер пише във Виена през 1994 г.: "Маргарита Войнова открива в своите работи предимно архаични знаци, създадени в един девствено наивен свят, свързан със земята и въздуха. За художничката тези знаци, символизиращи птици, риби и човешки същества, въплъщават основната идея за Вселената и разбирането за образуването на света. Тези символи са спокойни, интензивни, прости, осезаеми и разбираеми за всички хора. Българската художничка открива тези знаци в традициите на световните цивилизации и в своето собствено битие. Нейните работи илюстрират теорията на Юнг. Контактът на Маргарита Войнова с австралийските аборигени и тяхното изкуство e бил уникален опит. Хармонията от цвят и форма е поразителна, изненадваща и въпреки това убедителна: чрез своите работи художничката започва едно пътуване назад към древни цивилизации, към една култура, споделяна от всички хора в тяхната най-дълбока човешка същност, към корените на културата, историята, етнографията и емоцията".

Маргарита Войнова (1952 - 2023) е родена във Варна. Специализира живопис и акварел във Варна и Виена при проф. Стоимен Стоилов, лауреат на Хердерова награда. Артистичната кариера на Маргарита Войнова започва в началото на 80-те години на ХХ век с класически тъкàни гоблени по проекти на известни български художници. В началото на 90-те вече твори в областта на акрилната живопис и акварела, както и рисувана художествена керамика. Нейни творби в областта на декоративно-монументалното изкуство са част от художественото оформление на сгради с обществено и културно предназначение като Фестивалния и конгресен център във Варна, хотелите “Obzor Iberostar”, “Здравец” и други в курорта Златни пясъци и др.

Сценограф е на постановки на куклени и театрални пиеси за деца и възрастни – автор на декорите, костюмите, аксесоарите.

Маргарита Войнова е членувала в Творческия фонд на Съюза на българските художници от 1980 г. Тя е автор на романа „Алсарио“, на разкази и на литературен сценарий за игрален филм.

Самостоятелни изложби:

 • 2016 – Варна, Галерия „Арт Маркони“
 • 2012 – Шумен, Галерия Арт Център – Iva Gallery
 • 2012 – Варна, Галерия ”Стара Варна”- живопис, акварел
 • 2011 – София, Галерия ”Артур” – живопис, акварел
 • 2010 – Варна, Галерия „Ларго“ – живопис, акварел
 • 2009 – София, Галерия ”Azza – галери” – живопис, колаж
 • 2009 – София, Галерия ”Арте”- живопис, акварел
 • 2008 – Варна, Галерия ”Кавалет” – живопис, акварел, колаж
 • 2008 – Варна, Галерия ”Стара Варна” – живопис, акварел
 • 2007 – Варна, Галерия ”Юка” – живопис, акварел
 • 2005 – Франкфурт, Германия, Галерия ”Юде” – живопис, акварел
 • 2004 – Виена, Австрия, Арт Салона на ООН - живопис, акварел
 • 2003 – Кънектикът, САЩ, ”Алва Галери” – акварел
 • 2003 – Кънектикът, САЩ, Галерия ”Алекси фон Шлипи” – живопис
 • 2002 – Лион, Франция, Галерия ”Джон Дорт” – живопис, акварел
 • 2001 – Лион, Франция, Галерия ”Жорж де Лу” – живопис, акварел
 • 1999 – Бургас, Русе, Варна , КК „Албена“ – живопис, акварел, текстил, витраж
 • 1998 – Истанбул, Турция, Галерията на Дома на журналистите – живопис, акварел
 • 1997 – Аман, Йордания, Галерията на Кралския арт център – живопис
 • 1996 – София, Галерията на Руския културно-информационен център
 • 1996 – София, Галерия ИНТЕРАРТ – живопис, акварел
 • 1995 – Варна, Курортен комплекс „Албена“, хотел „Добруджа“ – акварел
 • 1994 – Виена, Австрия, Галерия ”Кавалие” – живопис
 • 1994 – Пърт, Австралия, Галерия ”А Шед”- живопис, тъкàн текстил
 • 1993 – Варна, Градската художествена галерия – живопис
 • 1991 – Берлин, Германия – Галерия „Шлезише” – тъкàн текстил
 • 1989 – Курортен Комплекс „Албена“ – тъкàн текстил
 • 1987 – Варна, Градската галерия – тъкàн текстил

Творбите на Маргарита Войнова са били обект на професионална оценка на международните симпозиуми “Съвременно българско изобразително изкуство”, проведени в Русия (1999) и в Йордания (2000), организирани от домакините по изложби на ИНТЕРАРТ.

Творби на Маргарита Войнова присъстват в десетки частни колекции в Австрия, Германия, Швейцария, Франция, Дания, Норвегия, Гърция,Турция, Русия, Австралия, САЩ и др.

2023 © Варна е / снимки: Градска художествена галерия - Варна

Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Откриването е на 22 февруари от 18:30 часа  
Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Галерия Ларго ще представи за първи път със самостоятелна изложба на търновската художничка Мартина Караиванова. Експозицията е наречена “Квадрати на зимата” и е специално създадена за пространството на галерията.

Мартина Караиванова работи главно в областта на абстрактната живопис, ползва в работата си различни техники и материали, за да получи търсените визуални ефекти. В творбите ѝ разнообразната повърхност, фактурата, понякога колажа, се реализират чрез различни материали като пигменти, пясъчни структури, акрил или хартия. 

За концепцията на изложбата Мартина споделя:

„Четири е числото на зимата. За изявата си във Варна съм подготвила 22 квадрата в една експозиция. Смисълът, заложен в нея, гравитира около авторовия прочит на четвъртия сезон – зимата, наситен с лични психологически послания и емоционални реакции, изнесен извън обичайния му контекст. Ситуирани в зоната на квадратно безвремие, характеризирани с типичните за художника атрибути (образи-знаци, пластични фрагменти и др.), картините се стремят за съзвучие между вътрешната си хармония и строгостта на формàта. Чрез постигнатите „въображаеми“ комбинации на движения и статични структури енергията се задържа, разтяга или свива, създавайки ново сетивно пространство – съзнателно заложен отворен код с лични послания. „Квадрати на зимата“ включват пространството както на грохота, така и на тишината – този своеобразен  мисловен маркер на четвъртия сезон, в който авторът конструира своите образи.“

Откриването с участието на автора ще е на 22 февруари 2024 от 18:30 часа в салона на галерия Ларго, на ул. Хан Крум 8 във Варна. 

Мартина Караиванова завършва Факултета пo изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2002 г. През 2010 г. специализира в Сите-дез-ар, Париж. От 2010 г. е член на Съюза на българските художници и на Международната асоциация за пластични изкуства (АИАП – Юнеско). Мартина има няколко самостоятелни изложби в София, Пловдив и Велико Търново. В периода 2006 – 2023 г. Мартина участва в повече от 80 национални и международни изложби, пленери, форуми и кураторски проекти. Носител е на над 40 награди и номинации, между които: Приз за живопис, Гренада, Испания (2006), Награда на Община Стара Загора в ІІІ Балканско квадринале “Митовете и легендите на моя народ”(2012), Награда за млад автор на VII Биенале на малките форми, Плевен (2014), Номинация за живопис в „Национален конкурс Алианц България за живопис, графика и скулптура”, Велико Търново (2015, 2019), Награда за живопис на Министерството на културата в Национална изложба “ЛУДОГОРИЕ”, Разград (2015), Награда на СБХ в Шесто Международно биенале "Изкуството на миниатюрата", Русе (2017), Награда на името на Йордан Радичков в Биенале „Тенец“, гр. Монтана (2018), Награда за живопис от II Биенале за съвременно изкуство на ХГ „Христо Цокев“, Габрово, (2018), Втора награда живопис в Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен (2020) и др. Живее и работи във Велико Търново.

2024 © Варна е