Мобилно меню

80-и юбилей празнува обявената за Почетен гражданин на Варна Цветана Манева

Вече 30 години, по инициатива на обичаната актриса, морската столица има своето театрално Варненско лято
80-и юбилей празнува обявената за Почетен гражданин на Варна Цветана Манева

Обичаната от няколко поколения актриса Цветана Манева днес празнува своя 80-и юбилей. След като през миналата година тя беше обявена за почетен гражданин на Варна, се очаква през тази година да получи и "Наградата на София", за приноса си към изкуството. 

Цветана Манева е дълбоко свързана с Варна вече повече от 30 години. Благодарение на нейния устрем и творчески ентусиазъм вече 30 години морската столица има своето театрално Варненско лято. Тя определя фестивала като "кауза на живота си". Цветана Манева е артистичен директор на проявата, която е очаквана с нетърпение от варненци и гостите на града всяка година, по традиция на 1 юни. Съвсем скоро се очаква да бъде обявена програмата и на актуалното издание на фестивала за 2024 година. 

По повод обявяването си за почетен гражданин на Варна през миналата година, Цветана Манева каза:

„Благодаря ви, благодаря ви, защото вече съм варненка! Благодаря ви за тези 30 години, в които се случваше Международният театрален фестивал и вие бяхте една прекрасна публика, която непрекъснато ни окриляваше, даваше ни кураж, че сме прави, че ще успеем въпреки недоимъка и въпреки трудностите - политически, икономически и всякакви. Вие сте много благодарна, сърдечна публика и превърнахте за 30 години от моя живот град Варна в място, в което се чувствам желана. Прегръщам ви и се прекланям пред вас!"

Цветана Манева е родена в Пловдив на 30 януари 1944 година. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1966 година. Изиграла е множество ембематични роли в театъра и киното. През 2022 година решава да се оттегли от активните си изяви на сцента, до драматургът Яна Борисова я връща отново пред публика с представлението си "За любовта", в което Цветана си партнира с Александра Сърчаджиева, Александър Сано, Дарин Ангелов, Филип Буков, Боряна Братоева, Христо Петков, Даниел Върбанов, Петър Антонов и др. 

2024 © Варна е / снимка: Фейсбук

"Великденско вино" на Народния театър открива 32-рия фестивал "Варненско лято"

12 представления са включени в българската селекция на театралния фестивал
"Великденско вино" на Народния театър открива 32-рия фестивал "Варненско лято"

Между 1 и 15 юни ще се проведе 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". В програмата му са включени общо 28 заглавия, които може да бъдат проследени от почитателите на живо, на киноекран и онлайн.

Дванайсет представления са избрани в българската селекция, която по традиция откроява постиженията на националната театрална сцена и значими процеси в нея – „Хага“, „Странна случка с куче през нощта“, „О, щастливи дни“, „Племе“, „Формата на нещата“, „Ромео и Жулиета“, „Пистолет в торнадо“, „Prima Facie“, „Нашенец“, „Луцифер“, „Боже мой“.

А фестивалът ще бъде открит със спектакъла „Великденско вино“ на Народния театър "Иван Вазов".

Както в българската, така и в международната програма преобладават съвременните драматургични текстове, искащи да уловят пулса на днешния ден – „Моят славен живот с баба“, испанският фламенко спектакъл „Морски фар“ и мултимедийният концерт „Чаплин пианисимо“.

Наред с представленията на живо, фестивалът продължава да представя прожекции от програмата на „NT Live – най-доброто от британския театър на киноекран“ – „Вуйчо Ваньо“. А онлайн със свободен достъп ще може да се гледат спектаклите „Двойното непостоянство“ и „Чайка“.

Акценти в програмата са отбелязването на 90 години от рождението на незабравимата Татяна Лолова, както и навършването на кръглата 80-годишнина на Цветана Манева – един от стожерите на театралното „Варненско лято“. Специален концерт е посветен също на театралната музика на големия композитор Кирил Дончев.

И тази година програмата ще бъде проследена от специално поканени за модула „Шоукейс“ международни програматори, критици и специалисти, а площадите на Варна ще бъдат оцветени от артистично присъствие.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2024 се организира от Фондация „Виа Фест“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Община Варна чрез  Фонд „Култура“, на Национален фонд „Култура“, на Посолството на Кралство Нидерландия в България и Унгарския културен институт. Партньори на фестивала са Българска асоциация за театър, „Арт офис“, Сдружение „Антракт“, фондация „Homo Ludens”. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна, Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Ретро клуб  и Културен център „Ребонкърс“.

2024 © Варна е / снимки: viafest.org