Мобилно меню

От 1 септември вдигат заплатите в "Градски транспорт"

Синдикатите ще настояват за ново повишение и догодина
От 1 септември вдигат заплатите в "Градски транспорт"

 

"Потвърдихме категорично ангажимента за увеличение на възнагражденията на работещите в общинската фирма „Градски транспорт“ от 1 септември със 130 лева, така както направихме от 1 март".

Това заяви кметът на Варна Иван Портних след среща с президента на КНСБ Пламен Димитров. На нея присъстваха представители на синдикалната организация и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.

"Въпреки че и миналата, и тази година все още нямаме приет държавен бюджет, се опитваме в максимална степен да изпълняваме социалните ангажименти на общината", допълни кметът.

По време на разговорите стана ясно, че ще се вземат мерки за подобряване на работата по сервизната дейности на автобусите и доставянето на резервни части. Във връзка с недостига на шофьори, за който ВАРНА Е ви информира, ще се работи по механизъм за стимулиране набирането на кадри. Кметът припомни, че се очаква пускането на новите електробуси, с което ще завърши в максимална степен обновяването на автопарка на градския транспорт. Работи се по инсталирането на новите валидатори, които ще позволят плащане с банкова карта, като целта е хартиените билети да останат в миналото, каза Иван Портних. Той благодари за конструктивното отношение на КНСБ и посочи, че съвместно в годините назад са решавани заедно редица текущи въпроси и проблеми.

Пламен Димитров съобщи, че ще настоява заплатите на служителите в градския транспорт да бъдат повишени и през 2024 година, като разговорите по темата започват веднага след изборите.

Той припомни, че КНСБ подписа споразумение за партньорство с Община Варна през 2019 г. и в средата на септември двете страни ще направят обсъждане на поетите и изпълнени ангажименти.

2023 © Варна е

Билетчето за влака поскъпва средно с 20%

Актуализират се и цените за резервация на запазено седящо място и място за пътуване в спален и кушет вагон
Билетчето за влака поскъпва средно с 20%

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак заради драстичното увеличаване на разходите на дружеството през последните няколко години. Увеличението ще бъде средно с 20% и влиза в сила от 7 май 2024 г. Без промяна ще останат цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ „ТПЛ“ и „Възрастен“, които са на символична стойност от 1,00 лв.

Националният железопътен превозвач не е променял своите цени от началото на 2012 г., с изключение на индексиране през 2020 г. с 1.8%. Само за периода от 2021 г. до края на 2023 г. разходите на дружеството са се увеличи с 23.2%. В това се включват увеличенията в основните разходи за гориво, електроенергия и трудови възнаграждения на служителите, като се има предвид, че БДЖ е един от най-големите работодатели в страната. По данни на Националния статистически институт индексът на инфлация за периода 2021 - 2023 г. е 31.9%. Това е причината, според дружеството да актуализира цените си спрямо повишените разходи.

Цените на билетите за пътуване с влак ще бъдат увеличени средно с 20% в зависимост от вида на превозния документ. Актуализират се и цените за резервация на запазено седящо място и място за пътуване в спален и кушет вагон. Увеличение ще има и в абонаментните карти и картите „Класик” и „Младеж“. Те дават право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата.

Превозът на деца до 7-годишна възраст ще се осъществява безплатно срещу предоставяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето и задължително издаване на билет с нулева стойност. При пътуване със спален вагон и ползване на отделно легло отпада необходимостта да се заплаща половината стойност на билета за пътуване на деца до 7 години.

2024 © Варна е / снимка: БДЖ